utorok 26. júla 2011

Beatrix /1457-1508/, druhá manželka nášho kráľa Mateja Korvína



Beatrix bola nemanželskou dcérou neapolského kráľa Ferdinanda Aragónskeho. V roku sa stala manželkou Uhorského kráľa Mateja Korvína, ktorý nám vládol v rokoch 1458-1490.

Prvá manželka umrela kráľovi Matejovi krátko po svadbe a tak si doviedol manželku zo slnečného Talianska. A teraz prečo som spojil Beatrice s našim regiónom.

Existuje pre náš región zaujímavé vysvetlenie. Po smrti jágerskeho biskupa dal kráľ Matej Korvín opraviť, ale hlavne obnoviť hrad Revište. Obnova spočívala vo vymaľovaní hradu z vnútra aj zvonka, úprave cesty na hrad a v tomto období bol vybudovaný aj rybník, ktorý slúži do dnešných čias. Hrad Revište daroval potom kráľ Matej svojej druhej manželke, no hlavne však spolu s poddanskými obcami, ktoré pod panstvo patrili. V roku 1479 to boli Žarnovica, Voznica, Lukavica, Kopanice, Rudno nad Hronom, Malá Lehota, Prochot, Dolná a Horná Ždaňa, Horná a Dolná Trnávka, Bukovina a k uvedeným obciam patrilo aj 14 mlynov. Vlastne chcel úpravami hradu a vybudovaným rybníkom novej manželke vytvoriť také podmienky aké mala v slnečnom Taliansku. Samozrejme že sa mu to nemohlo podariť už len pre rozdiel v slnečnom svite v Taliansku a na Revišti.

Beatrix bola vzdelaná žena, obľubovala drahé šperky, obklopovala sa umelcami z najrôznejších profesií básnikmi, spevákmi, hudobníkmi, sochármi, maliarmi a mohli by sme ďalej menovať, jednoducho vedela rozhadzovať peniaze, no na druhej strane treba povedať, že nakupovala knihy, rukopisy a vybudovala aj slávnu korvínovskú knižnicu, zaujímavé je napríklad aj to, že vedela hrať šachy. Prejavovalo sa u nej aj akési porozumenie pre obyvateľov, ktorých svojim spôsobom „vlastnila“. Napríklad v roku 1491 odpustila obyvateľom Novej Bane polovicu daňových poplatkov, čo odôvodnila ich veľkou chudobou a v nasledujúcom roku im platenie kráľovských daní úplne odpustila. V roku 1496 mali odpustené novobančania kráľovské dane na dva roky. Len pre zaujímavosť uvediem, že ročne platili okolo 565 zlatých.

Najväčším problémom Beatrix však bolo, že nemohla mať deti čo bolo pre kráľa neprijateľné, kráľovi sa narodil nemanželský potomok Ján Korvín. Beatrix sa dožila 51 rokov jej majetok, v našom regióne skončil v rukách Dóciovskej rodiny. Po smrti kráľa Mateja Korvína si Beatrice požičala Urbana Dóciho 8000 zlatých a do zálohy dala hrady Revište, Šášov a Slovenskú Ľupču. Nakoniec pôžičku navýšila na 16000 zlatých a Panstvo sa dostalo na niekoľko storočí do rúk tejto rodiny. Určite významne ovplyvnila život mnohých našich predkov.

Ozaj uvedomili ste si, že hovoríme o tom kráľovi Matejovi Korvínovi, ktorý sa často spomína v slovenských rozprávkach, ako chodil inkognito medzi chudobných ľudí ?



Korvínovský oltár z roku 1480 v chráme Sv. Jakuba v Levoči, majster Ján na oltári údajne zobrazil kráľa Mateja Korvína a jeho manželku Beatrix /pohľadnica/

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára