streda 19. októbra 2011

Gizela Kocoureková /1892-1975/ -slovenská publicistka, príbeh robotníčky z nášho regiónu





V Žarnovickej Hute sa v roku 1892 narodila do chudobnej baníckej rodiny Gizela Holinová. Otec pracoval ako baník v Hodruši. Vo svojom publicistickom diele nám predstavila neskutočne chudobné pomery, v ktorých vyrastala medzi svojimi ôsmymi súrodencami. Prečítal som si jej životopisný román Zelma a musím sa zdôveriť, že je to neskutočne krutý príbeh chudoby a boja za najzákladnejšie potreby života. Je to vlastne dokumentárne dielo o živote ľudí od roku 1900 až do čias druhej svetovej vojny. V Žarnovickej Hute sa jej v období I. svetovej vojny nedalo žiť a preto odchádza pracovať do textilky v Ružomberku, neskôr sa stala vyšívačkou a modistkou v Banskej Bystrici a v súčasnom Zlíne.

Už skoro v dôchodkovom veku sa rozhodla opísať svoje životné skúsenosti v autobiografických poviedkach a tak sú zaznamenané jej rukopisné práce Dve sestry, Príbehy zo života ľudu, Noví ľudia. Jej životné skúsenosti však vyšli aj knižne v už spomínanom životopisnom románe Zelma. Román bol preložený do českého a maďarského jazyka a v roku 1974 bolo toto jej dielo spracované do televíznej hry. Vzniklo silné dokumentárne autobiografické dielo.

Nevedel som nájsť fotografiu pani Gizely Kocourekovej tak som ako ilustračnú fotografiu použil fotografiu Sv. Floriána zo Žarnovickej Huty, ktorého vo svojom románe spomína autorka.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára