pondelok 9. apríla 2012

Spisovateľka Elena Čepčeková /1922-1992/ z Dolnej Ždane







Elena Čepčeková bola mimoriadne aktívna literárna pracovníčka, ktorá sa narodila v Dolnej Ždani, školu vychodila v Banskej Bystrici. Začnime jej spisovateľskou činnosťou, písala najmä lyrické básne pre deti do detských časopisov Zornička, Ohník, Slniečko, práve v Slniečku a Priateľovi dietok začínala svoju literárnu kariéru. Súčasná stredná generácia vyrastala na jej veršovaných rozprávkach, rôznych črtách, rozprávkach, novelách, . Len pre zaujímavosť uvediem „Utopený mesiačik“, „Marcella neplač“ romány „Dievča z majera“ a najrôznejšie rozhlasové seriály. Sem preniesla život milovníčky prírody a dedinského života, ale aj z mestského života dokonca aj z internátu. Nezaostala ani pri tvorbu pre televíziu. Zvlášť zaujímavá bola jej tvorba dievčenských románov najmä v ťažkých dospievajúcich obdobiach Pri tom sa jedná o generačné príbehy a rozprávania ešte z čias I. československej republiky. Niektoré svoje práce uviedla aj pod menom, ktoré získala po výdaji Elena Benešová.

Okrem tejto spisovateľskej práci veľa času venovala redaktorskej a pedagogickej práci, hlavne, ako redaktorka Zorničky a Ohníka.

Nemá veľký význam vymenovávať v tomto krátkom článku všetky jej diela, fakt je však skutočnosť, že niekto to už urobil a keď všetky jej vydané knihy spočítal tak ich bolo skoro jeden milión – úcty hodné číslo.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára