piatok 1. júla 2011

Karolína Kossuchová a Ida Kuchinková majiteľka a vedúca prevádzky kameninovej fabriky v Kremnici


Jedna z výrobných značiek

V tejto časti o legendárnych manažérkach si Vám tu dovoľujem predstaviť dve manažérky zo slávnej továrne na kameninu v Kremnici. Kameninová alebo aj majoliková továreň bola založená v Kremnici začiatkom 19. storočia, teda po roku 1800 a svoje vynikajúce výrobky dodávala na trh v Europe, ale aj Amerike až do roku 1956, keď bola výroba úplne zastavená.
V roku 1868 kúpila kremnickú kameninovú fabriku Karolína Kossuchová z Katarínskej Huty a tak sa továreň stala filiálkou sklárne v Katarínskej Hute. Továreň kúpila za 46500 zlatých. Priamo vo výrobe pracovala a aj priamo fabriku v Kremnici v tomto období viedla jej švagriná Ida Kuchinková / umrela v Kremnici roku 1922 /.
Spomínané manažérky nenechali fabriku upadnúť a v tomto období, keď fabriku viedli pokračovala výroba podobným tempom ako u predchádzajúcich majiteľov. Z hliny, ktorá sa ťažila pri Bartošovej Lehôtke sa vyrábali najrôznejšie nádoby úžitkového a ozdobného charakteru /ozdobné predmety, nádoby na vodu, mlieko, kúpeľné pomôcky, spomienkové predmety..../. Výrobky sa vyvážali priamo do Viedne, Budapešti, Debrecínu, Banátu a do mnohých miest na Slovensku, ale aj do Turecka a Ameriky.
V 70. rokoch 19. storočia prišiel do Kremnice vynikajúci umelec Vojtech Angyal, ktorý významne zasiahol do výtvarnej úrovne kremnickej majoliky. Vyrábané predmety mali vysokú umeleckú úroveň a v jednotlivých námetoch bolo vidieť vzory najznámejších svetových porcelániek a fajansových dielní. Výrobky kremnickej kameninovej fabriky našli skutočne široké využitie. Bolo to v období, keď kremnickú fabriku viedli spomínané manažérky. Do dnes sú výrobky tejto továrne cennými zbierkovými predmetmi a ešte stále sa ich množstvo nachádza v domácnostiach okolia Kremnice.
Portrét Karolíny Kossuchovej z kremnickej kameniny sa zachoval nad portálom kostola
v Katarínskej Hute.


Exkluzívny výrobok kameninovej továrne

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára