pondelok 9. januára 2012

Ľudová liečiteľka Terézia Munichová – „babka z Kopernice“





Terézia Munichová /1869-1936/ sa narodila v baníckej nemeckej obci neďaleko Kremnice. Vynikala výbornými vedomosťami o liečivých rastlinách, no pravdou je aj to, že už ako 16 ročná slúžila u lekára v Kremnici a práve tu sa asi všeličomu priučila a možno aj získala základné vedomosti o najrôznejších chorobách. Ak sa na tento problém pozeráme z dnešného hľadiska, v toku 1885 toho nemuselo byť veľa. Lekár však vraj v nej objavil zvláštnu schopnosť „ určovať diagnózu magnetizmom, ktorý mala v ľavej ruke“ a tak ju poslal ako 25 ročnú na jednomesačný kurz pre pôrodné babky /alebo aj babice/. Po absolvovaní kurzu sa vrátila do rodnej Kopernice, kde potom 40 rokov vykonávala pôrodnej babky a liečiteľky. Určite tu pomohla priviesť na svet stovky detí, lebo určite pracovala aj pre okolité dediny. Pred nedávnom som sa len náhodou rozprával s jedným starším občanom Lovče a ten si bez zaváhania spomenul na popularitu „baby z Kopernice“ a to prešlo 75 rokov od jej smrti.
Jednoducho Terézia Munichová musela mať povesť zázračného liečiteľa, veď údajne mala denne aj 50 pacientov čo by bolo aj dnes dosť. Táto jej činnosť ovplyvnila údajne aj vybudovanie lepšej prístupovej cesty z Kremnice po vzniku Československej republiky.
Dovolím si uviesť aj niektoré je recepty, tak na bolesti hlavy a nespavosť doporučovala napchať si do pláteného vrecka materinu dúšku položiť si vrecko pod hlavu a ľahnúť si spať. Na suchý kašeľ podávala sušený bazový kvet s teplým mliekom a troškou masla. Viac receptov bolo založených na použití ovčieho mlieka a ovčieho masla. Samozrejme, že niektoré bylinky mali byť posvätené v kostole na Turice.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára