piatok 20. januára 2012

Klotilda Lupkovská -Horečná slávna včelárka


K. Luptovská /1923-2003/, sa narodila vo Vyhniach v baníckej rodine. Stala sa z nej významná včelárka a propagátorka včelárstva v rámci celého Slovenska. Zvlášť profesionálne a s obľubou sa venovala spracovávaniu medu. O jeho praktickom využívaní viedla školenia a kurzy na celom Slovensku.

Samozrejme nedá sa nespomenúť ani jej ochotnícka činnosť vo svojej rodnej obci, kde si trúfli s veľkým úspechom zahrať ľudovú operetu. Veľmi aktívne sa zapojila do odbojovej činnosti po potlačení Slovenského národného povstania, zachránila niekoľko aktívnych účastníkov, vypočúvanie na Gestape, na svojom postoji však nič nezmenila.

My však chceme rozprávať o K. Luptovskej, ako o známej aj autorke rozsiahlej knihy MED a jeho využitie v domácnosti. Táto kniha vyšla v troch vydaniach každé v náklade po 15 tisíc výtlačkov a všetky bolo rozobraté. Kniha bola preložená a vyšla aj v Bulharsku.

V knihe K. Luptovská odovzdala dlhoročné skúsenosti získané pri vedení kurzov zúžitkovania medu v domácnosti. Ako sama píše: Učila som a učím v kurzoch z lásky k nášmu ľudu, z lásky ku včele a včeláreniu. Snažila som sa túto lásku vteliť do každého jej riadku a tak ju odovzdať našej milej čitateľskej verejnosti. Odovzdávala som v kurzoch svoje vedomosti a sama som získavala nové skúsenosti a poznatky z nevyčerpateľnej studnice vedomostí a umenia nášho ľudu. Veď len koľko nádhery je vo výšivkách, ktoré sa v kurzoch premietli na perníky.

Kniha podrobne a odborne poučí ako všestranne zúžitkovať med v domácnosti. Je napísaná každému prístupnou rečou a formou. Poukazuje na históriu medu, pernikárstva a krásu slovenskej ornamentiky. Kniha je koncipovaná základe moderných vedeckých, biochemických rozborov medu, ako liečivej potraviny a hotovej zložky výživy pre ľudský organizmus, ďalej je tu poukázané na jeho účinky pri mnohých chorobách, na jeho význam pre športovcov a zdravie detí.

Kniha sa na 220 stranách obšírne zmieňuje o biochemických a fyziologických účinkoch živín, ktoré sa nachádzajú v mede na ľudský organizmus, je dobrým pomocníkom učiteľkám „zúžitkovania medu v domácnosti“, učiteľkám vyučujúcim varenie a pečenie na školách všetkých typov, vedúcim kuchárkam liečebných ústavov, nemocníc, rekreačných, závodných, reštauračných, školských kuchýň a ženám v domácnostiach.

Slovenská literatúra dostala od K. Luptovskej prvú publikáciu tohto druhu, ktorou sa súčasne vyplnila aj medzera vo verejných, školských, závodných a rodinných knižniciach.

Richard Kafka podľa podkladov Mariana Pavúka

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára