piatok 1. júla 2011

Poetka Štefánia Pártošová /1913 – 1987/





Štefánia Pártošová žila v meste v Žiari nad Hronom od roku 1956 do roku 1973, nadpis článku je uvedený, ako legendárna manažérka, ale ona takou aj v skutočnosti bola.
Priama účastníčka národno - oslobodzovacieho boja v SNP, kde ako zdravotníčka pracovala v brigáde M. R. Štefánika, nakoniec tento odboj končila po zajatí vo väzniciach v Korytnici, Ružomberku a Ilave až v roku 1945.
Vysokoškolsky vzdelaná farmaceutka prešla po II. svetovej vojne najrôznejšími funkciami práve vo farmaceutickom odbore, samozrejme, že po takých rušných životných udalostiach prišli aj zdravotné problémy. Do Žiaru nad Hronom prišla za svojim manželom lekárom.
Po príchode do Žiaru sa s plnou energiou zapojila do práce na kultúrnom úseku, veď len v roku 1953 sa začala venovať písaniu poézie a tak sa dá skutočne bez veľkých analýz povedať, že v našom meste vytvorila väčšiu časť aj svojej vynikajúcej poézie.
Je veľmi zložité posudzovať prácu poetky, ktorá žila v rôznych politických systémoch, ale Štefánia Pártošová / 1913 – 1987 / sa zamerala vo svojej tvorbe najmä na morálne problémy a jej tradičné motívy sa stali ľudská nádej, úcta človeku a pravde, priamočiarosť, viera v národ a kolektív. Vo svojich zbierkach dala priestor aj prírode, ale zamýšľala sa aj nad osudom ľudstva ako celku. Prečítal som si básne z jej zbierky „Krídlo padajúcim“ z roku 1964 a musím konštatovať, že táto poézia je veľmi aktuálna aj po viac ako štyridsiatich rokoch. Celkove jej vyšlo 10 básnických zbierok a 4 zbierky básničiek pre deti.


Nezastupiteľnú úlohu zohrávala pani „babina“, ako ju v Žiari volali v kultúrnom živote nášho mesta, každý deň sme ju mohli stretnúť v Závodnom klube, veľmi dobré výsledky dosiahlo pod jej vedením Divadlo poézie. Mimoriadne aktívna bola v mierovom a ženskom hnutí.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára