piatok 1. júla 2011

Šíriteľka čipkárstva Ema Angyalová z Kremnice



Výroba čipiek mala bohatú históriu hlavne v západnej Európe. Je celkom možné, že na naše územie ju priniesli kolonisti z Nemecka a z Čiech oveľa skôr, ako prišiel jej rozmach v našom regióne koncom 19. storočia.

Išlo o techniku výroby čipiek paličkovaním. Paličkovaná čipka sa vytvára pletením nití, ktoré sú navinuté na paličkách. Výsledok je vznik zázračného výtvarného diela. Paličky, na ktoré sú navinuté nite a vzájomne sa spletajú v tvaroch od výmyslu, majú stovky rôznych variant závisiacich od vkusu čipkárky a keďže visia z podušky a sú z dreva vydávajú pri práci harmonický klepot. Pri rozsiahlych /rozmermi/ čipkách existujú aj také, pri ktorých z podušky visí až 900 párov paličiek. Čipkárske školy sa volali Kloppschule /nemecky klopfen – klopať, kloppeln – paličkovať/. Z baníckych domov sa v zimných večerov ozýval klepot paličiek.

O rozšírenie čipkárstva koncom 19. storočia sa v našom regióne významne zaslúžila Ema Angyalová /1849-1923/ pochádzajúca zo slávnej kremnickej maliarskej rodiny. Narodila sa v Szekesfehervári, ale skutočne legendárnu prácu odviedla v našom regióne. Viedla ju snaha zlepšiť postavenie baníckych rodín v časoch, keď už sláva baníctva začínala upadať. S cieľom rozšíriť slávu čipkárstva absolvovala Ústrednú čipkársku školu vo Viedni a so svojím bratom Vojtechom /maliarom a výtvarným pedagógom/ založili a viedli najskôr roku 1884 čipkársku školu v Kremnici, neskôr, roku 1886 v Hodruši, roku 1888 v Kremnických Baniach, roku 1893 v Lúčkach. Roku 1895 vzniklo čipkárske stredisko v Krahuliach, v ktorom sa tak isto vyučovala výroba čipiek, ale stredisko sa staralo aj o ich odbyt a to je ozaj čin hodný našej úcty. Podobne tomu bolo aj v Kunešove, kde čipkárska škola tiež vznikla koncom 19. storočia.

Ema Angyalová však išla ešte ďalej a čipkársku školu založila aj na Starých Horách a za túto neúnavnú činnosť, ktorú vykonávala 26 rokov získala niekoľko zahraničných a domácich vyznamenaní. Pochovaná je v Kremnických Baniach. Uznáte, že to bola legendárna organizátorka

Čipkárske školy v Lúčkach, ale aj iných obciach zostali až do konca II. svetovej vojny.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára